Uit de kronieken van het Sint-Jozefinstituut
(en van Willen is Kunnen)

Oud-leerlinge wint "goud" in de toneelspeelkunst!

In de Vondeljuweel toneelwedstrijd 1998 won Karlien Cauterman op 14 september een "Gouden Joost" voor haar rol in "Rosalie Niemand" (Toneelvereniging Willen is Kunnen). De prijzen werden uitgereikt in de Handelsbeurs te Antwerpen.

Karlien Cauterman (6 WB 1995), lid van de Koninklijke Toneelvereniging WILLEN IS KUNNEN uit Kontich, nam deze Vondeljuweel-trofee 1998 in ontvangst te Antwerpen!

Het gebeurt niet om de haverklap dat er in de toneelwereld “Goud” wordt behaald. Op Olympische en andere sportwedstrijden is dit meer “schering en inslag”. Toch wordt er ook in het amateurtheater, om de vier jaar, door het Algemeen Katholiek Vlaams Toneelverbond, een culturele prijskamp uitgeschreven, het Vondeljuweel, waaraan onze plaatselijke vereniging in 1998 voor de eerste maal deelnam.

Tweeëntwintig groepen namen hieraan deel, waaronder gerenommeerde gezelschappen zoals Streven van Mortsel, het Garagetheater van Duffel e.a. Joost Van den Vondel is nog altijd “De Prins der Nederlandse letteren”; naar zijn naam werd dit Vondeljuweeltornooi ingericht.

Als je de oude archieven van Willen is Kunnen (opgericht in 1874) raadpleegt, zie je dat over verschillende decennia meermalen een prijs werd weggekaapt.

Sinds de heroprichting in 1987, onder voorzitterschap van Jaklien Onzia, is het wel de tweede maal dat ze gelauwerd worden. In 1990 nam Willen is Kunnen deel aan het Rupelfestival te Boom, en behaalde er een vierde plaats.

Om de “nieuwe” 10 jaar te vieren werd een speciale productie gekozen: “ROSALIE NIEMAND” van Elisabeth Marain. Met een cast van meer dan 40 acteurs werd dit schokkend levensverhaal roerend echt op poten gezet op 6 februari 1998, in de parochiezaal. Harde feiten die gebeurden in onze naaste omgeving: de story van een vrouw die ten onrechte veertig jaar wordt opgesloten in een psychiatrische instelling.

Het “echte” romanpersonnage, Liliane Stijnen, was dan ook meermaals aanwezig op de uitvoeringen en was vol lof over deze unieke groepsprestatie.

De juryleden pikten er de ontroerendste momenten uit – en uiteraard de personae dramatici die deze emoties het best op het publiek konden overbrengen (volgens hen).

Zij hadden de opdracht, uit het ganse tornooi, alle waardevolle prestaties naar het voorplan te halen en met een nominatie te belonen. Er werd aan 13 acteurs een Gouden Joost overhandigd, als blijk van appreciatie voor een toch wel uitzonderlijke prestatie. De Koninklijke Toneelvereniging Willen is Kunnen ontving liefst TWEE NOMINATIES: één voor de beste mannelijke rol (Hendrik Laurysens), en één voor de meest verdienstelijke vrouwelijke bijrol (Karlien Cautermans). Voor haar beklijvende rol als “Connie”, de gedrogeerde gekkin, werd haar de “Gouden Joost” toegewezen, onder de vorm van een kunstig ceramiekbeeldje. Dit gebeurde op een grootse viering van 75 jaar Algemeen Katholiek Vlaams Toneelverbond (530 aanwezigen) in de Handelsbeurs te Antwerpen.

Willen is Kunnen is zeer in zijn nopjes met deze waarderingsprijs.

En ook onze school mag fier zijn op de artistieke kwaliteiten van haar oud-leerlingen. In deze productie werd verder een voorname rol vertolkt door Marie-José De Buf, als dominante hoofdzuster, met Monika Van Dijck, Greta Cusseneers en Jaklien Onzia als ondergeschikte nonnen. Nog andere oud-leerlingen, zoals Jeanne Bemis, Lieve Crauwels en Carine De Schutter stonden op de scene, zonder onze hoofdrolvertolkster Inge Leyssens te vergeten, als een onvergetelijke Rosalie Niemand.

Welke leraressen Nederlands hebben hier vroeger het acteurschap aangemoedigd?

Jaklien Onzia

Uit het "Jaarboek SCHAKEL 1998" van het Sint-Jozefinstituut.

En vind HIER de lijst van alle artikelen Kontich-Waarloos Vroeger en Nu.

Zoeken in onze website


Created: 20/06/2020

© 2003-2020 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden